Sifiliz nasıl bulaşır

Genellikle cinsel temas ile bulaşır. Daha az oranda kan transfüzyonları, öpüşmek vb. yollar ile bulaşabilir. Sifiliz kişiden kişiye bakterinin neden olduğu yaralara (şankr) direkt temas ile de bulaşır. Bu yaralar dış genital organlar, vajina, makat, rektum, ağız ve dudaklarda görülebilir.

Sifiliz tamamen geçer mi?

Penisin deri yüzeyinde ya da rektumda; kadınlarda ise dış genital alan yüzeyinde ya da çok nadir vajinanın içerisinde ve rektumda olur. Aynı zamanda ağız ve dudakta da görülebilen bu yaralar 2 ila 3 hafta sonra kadar kendiliğinden geçer. Bu nedenle pek çok kişi bu yaraları önemsemez.

Frengi cinsel yolla bulaşır mı?

Frengi, hastalığa sahip kişideki yaralara (şankr) direkt temas ile bulaşır. Bu yaralar dış genital organlar, vajina, makat, rektum, ağız ve dudaklarda görülebilir. Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar gibi vajinal, oral, anal yolla bulaşmaktadır. Ayrıca gebelik ile doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir.

Sifiliz kendiliğinden geçer mi?

Ağız ve dudakta da oluşabilen bu yaralar 2-3 hafta sonra kendiliğinden geçerler bu sebeple çoğu kişi bu yaraları önemsemez. Enfeksiyonun kapılmasından 6-8 hafta sonra başlayan ikinci evre en bulaşıcı olan dönemdir. Hastalık tedavi edilmediği takdirde, mikrop bütün vücuda yayılır.

Sifiliz kan testinde çıkar mı?

Sifiliz kan testleri ile kolayca teşhis edilir. Lezyonlar ve fizik muayene de teşhiste yardımcıdır. Teşhis için VDRL, RPR, TPHA-İ FTA-ABS kan testleri ve lezyonlardan alınan örneklerin incelenmesi belirleyicidir. Sifiliz düşünülen hastalardan HIV testi mutlaka istenir.

Frengi yaraları kaşınır mı?

Genelde kaşınmaz ve bazen farkına varılamayacak kadar soluktur. Bu döküntülere benzer şekilde ağız, yutak ve genital bölge mukozasında gri-beyaz plaklar şeklinde lezyonlar da görülür. Bu dönemdeki bazı hastalarda sinir sistemi tutulumu, eklem, karaciğer, göz, böbrek tutulumu olabilir.

Sifiliz ne zaman negatif olur?

Önceden enfeksiyonu geçirmiş kişilerin yeniden enfekte olduğunu anlamak için 4-8 haftalık süre gerekebilir. Sifiliz enfeksiyonundan şüphe duymamızı gerektirecek belirtiler varsa, ilk test sonucu negatif bile olsa, testler 2 hafta sonra tekrarlanmalıdır. Erken dönemde negatif olabilir.

Frengi tedavisi kaç gün sürer?

Geç latent dönemdeki ve tersiyer sifiliz evresindeki kişilerde, tedavi süresi penisilin kullanılan hastalarda haftada 1 olacak şekilde, 3 haftaya çıkar. Alternatif antibiyotik kullanılan kişilerde ise tedaviye 28 gün boyunca devam edilir.